Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Ημερίδα "Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου"

Την Πέμπτη 14/5/2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης μας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Ημερίδα με θέμα «Διαδικτυακές Συμπεριφορές Υψηλού Κινδύνου».

Η Ημερίδα έγινε σε συνεργασία του Δήμου Αχαρνών, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αχαρνών, της Τράπεζας Αίματος «Δέντρο Ζωής», του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.


Η ημερίδα απευθυνόταν σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ συμμετείχαν και εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής, ήταν : 

· Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

· Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων.

· Διαδικτυακές Απειλές και μέτρα προστασίας.

· Τα αδικήματα και τον τρόπο που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και σε πρακτικές πρόληψης.

· Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Στόχος ήταν η προβολή της νέας καινοτόμου εφαρμογής CYBERKID, παράλληλα με τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, έρευνα και καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν : 
  • με μήνυμά του ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κασσαβός ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Ανθρώπινου Δυναμικού και Θρακομακεδόνων, κ. Αναστάσιος Χίος, ο οποίος δώρισε ένα αναμνηστικό αντίγραφο του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών
  • η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αχαρνών κα Γιώτα Γιαννάκου, η οποία εκ μέρους του Δ.Σ. δώρισε τόσο στον Υποστράτηγο όσο και στις δύο Αξιωματικούς της Υπηρεσίας το έμβλημα της Ένωσης 
  • ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αίματος «Δέντρο Ζωής» κ. Βασίλης Σκαραμαγκάς, ο οποίος εκ μέρους του Δ.Σ. απένειμε τιμητική πλακέτα στην Υπηρεσία για το κοινωνικό της έργο.

Στο χαιρετισμός του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αίματος ανέφερε τα εξής :

«Κυρίες & κύριοι, αγαπητές φίλες & φίλοι

Εκ μέρους του ΔΣ της Τράπεζας Αίματος Συλλόγων Γονέων Αχαρνών "ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ" σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε.

Ζούμε στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της Πληροφορικής. Οι περισσότεροι πλέον τομείς της ζωής μας υποστηρίζονται από τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και το Διαδίκτυο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 71% των γονιών παραδέχεται ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του παιδιού του σε τεχνολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα για να δημιουργήσει ένα προφίλ σε κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα. Κακά τα ψέματα το διαδίκτυο και οι εφαρμογές του μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, αλλά την ίδια στιγμή αυτές μπορούν να προκαλέσουν βλάβες. Οι γονείς πρέπει να έχουμε επίγνωση των πιθανών κινδύνων που κρύβονται στο διαδίκτυο και πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίζουμε την υπεύθυνη και σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Και η γνώση έρχεται με την σωστή ενημέρωση.

Απόψε, στο χώρο αυτό φιλοξενούμε την πλέον αρμόδια και εξειδικευμένη Υπηρεσία που μπορεί να μας παρέχει σωστή ενημέρωση. Τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια Υπηρεσία που με το έργο της αποδεικνύει καθημερινά ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι στο πλευρό του πολίτη. Και κυρίως στο πλευρό των παιδιών μας. Φύλακες άγγελοι το προσωπικό της το οποίο με την επιστημονική και επαγγελματική προσφορά του προστατεύει έμπρακτα και αποδεδειγμένα την ελληνική κοινωνία από ψηφιακές απειλές και διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των παιδιών. Με καινοτόμες δράσεις όπως αυτή της ενημέρωσης των μαθητών για τους κινδύνους και τους κανόνες του διαδικτύου, αλλά και με τη δημιουργία του CyberKid που αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα του internet.

Επικεφαλής της Υπηρεσίας ο Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Και μάλιστα επικεφαλής από το 2004. Τυχαίο; Δε νομίζω! Τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος το 1995 στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Η προσφορά του Στρατηγού και των συνεργατών του είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την ελληνική κοινωνία αλλά και από όλες τις αντίστοιχες διεθνείς υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητα, την τεχνολογική και επιστημονική αρτιότητά. Βραβευμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας, το FBI και τη Unicef. Το σπουδαιότερο? Είναι αναγνωρισμένος στη συνείδηση μας μαζί με το προσωπικό της Υπηρεσίας για την ανθρωπιά του. 

Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στην δεύτερη οικογένειά μου την Ελληνική Αστυνομία και είναι τιμή για εμένα που έχω τη δυνατότητα να τους προσφωνώ συναδέλφους. Στρατηγέ, είθε ο Θεός να σας έχει γερούς & δυνατούς και μακάρι η Ελληνική Πολιτεία να μην σας αποστρατεύσει ποτέ, παρά μόνο όταν εσείς το θελήσετε.».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Δέδες, ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Οικονόμου, ο Πολιτευτής με το Ποτάμι, κ. Χατζηστρακόσιας, ο κ. Χάρης Δαμάσκος, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Σμέρος, ο Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Κορδολαίμης, Δ/ντης Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ο κ. Χουζούρης Ιωάννης, Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και ο κ. Δόσκαρης, Υποδιοικητής Στρατοπέδου Καποτά. Από τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) στο Τατόι παρευρέθηκε ο Επισμηναγός (ΔΑΕ) Χρήστου Ιορδάνης, και οι Ανθυπασπιστές (ΔΑΕ) κ. Παπαπολυχρονίου Γεώργιος και κ. Λαζαρίδης Μιχάλης. Επίσης παρευρέθησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ελένη Σαχσανίδη, και Θεόδωρος Συρινίδης, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κα Μαρία Ναυροζίδου, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αχαρνών κ.κ. Κώστας Καρυδάκης και Γεωργία Ευθυμιάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος. Επιπλέον, στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Δημήτρης Γκαρμπάρ από το διπλωματικό σώμα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Παράρτημα Αχαρνών) κ Καζανάς, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Παράρτημα Καπανδριτίου) και Δ/ντρια ΙΕΚ Αγίου Στεφάνου, κα Αγγελική Ταράτσα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατά της Εγκληματικότητας και των Ναρκωτικών Δήμου Αχαρνών, κ. Γιώργος Κουλογιάννης και Εκπρόσωποι του Κέντρου Πρόληψης Διέξοδος κα Ιωάννου και ο κ. Τρανταφύλλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αίματος «ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ» εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή διεξαγωγή της Ημερίδας, στους γονείς, εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα στα παιδιά που την παρακολούθησαν, καθόσον το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι φορτωμένα με το άγχος των εξετάσεων. 

Τέλος εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους χορηγούς του μπουφέ της εκδήλωσης : «ΛΥΚΑΚΗΣ» (Εργαστήριο Προϊόντων Ζύμης) & του Σούπερ Μάρκετ «Σκλαβενίτης».


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ