Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

5ο Γυμνάσιο Αχαρνών : Παράδειγμα "Ανοιχτού Σχολείου"

κ. Σπύρος Καραβίας-Δ/ντής 5ου Γυμνασίου
Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. της Τράπεζας Αίματος "ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ" παρέστει στην εκδήλωση του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών "Η καλλιτεχνική Έκφραση στο Σχολείο του Σήμερα".

Το "ΔΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ" ξεκίνησε προ λίγου χρόνου τη συνεργασία του με το σχολείο που έχει σαν στόχο την καλλιτεχνική αφύπνιση των μαθητών αλλά και τη συνεργασία όλων για ένα καλύτερο σχολείο στο μέλλον.



Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αίματος στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τη σχολική κοινότητα γιατί με αυτή την πρωτοβουλία δίδεται η δυνατότητα σε φορείς και σε εθελοντικές ομάδες να αναδείξουν το έργο τους.

Το σημαντικό όμως είναι άλλο. Μπροστά μας έχουμε ένα ζωντανό παράδειγμα ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία. Ενός σχολείου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και αποτέλεσμα αυτού να παράγει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες με δεξιότητες, γνώσεις, ταλέντα, προσαρμοστικότητα, αυτοπεποίθηση και αυτοπειθαρχία. Να αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην τοπική κοινωνία, μακριά από τις παραδοσιακές δομές. Να φέρνει κοντά φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους γονείς, έτσι ώστε να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Να βοηθάει τη ίδια τη σχολική μονάδα και την τοπική κοινωνία να αναπτύξουν μια στενή κι αμφίδρομη σχέση. Με την πρωτοβουλία αυτή το σχολείο δημιουργεί ευκαιρίες για συμμετοχή της κοινότητας στη ζωή του, αλλά και για δική του συμμετοχή στη ζωή της κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική κοινωνία και παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμιση της κοινωνίας μας. Αντλεί πληροφορίες και γνώσεις από τον κόσμο της εργασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και βοηθά τους μαθητές να αποκτούν επίγνωση των οικολογικών, κοινωνικών, πολιτικών και ηθικών συνεπειών των πράξεών τους. Προσφέρει θετικά μηνύματα πως όλη η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε συνεχή διαδικασία μάθησης.


Κύριε Διευθυντά, κα Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων, αγαπητά μας παιδιά, είστε άξιοι συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία αυτή και μακάρι το παράδειγμά σας να το ακολουθήσουν και άλλα σχολεία.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
5ου Γυμνασίου Αχαρνών
 
Σπύρος Καραβίας & Κυριακή Ασλανίδη (Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων)
To Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Η καλλιτεχνική έκφραση στο σχολείο του σήμερα…».
 
Η εκδήλωση αυτή, ήρθε να σφραγίσει τον ένα χρόνο συνεργασίας του σχολείου με κορυφαίους τοπικούς φορείς, μετατρέποντάς το σε ανοιχτό και ζωντανό φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπου η τοπική παράδοση, το κοινωνικό έργο, η λαογραφία και η ιστορία του τόπου συναντώνται δημιουργικά με τη δημόσια παιδεία.
 
Το μεράκι και η θέληση καθηγητών, μαθητών και γονέων βρήκαν συμμάχους και αρωγούς στον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «Χρήστος Τσεβάς», που αφουγκράστηκε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους, μετά από άρθρο που δημοσίευσε η κ.Εύη Τριανταφύλλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Μενιδιάτης». Ο Όμιλος με τη σειρά του προσκάλεσε στην προσπάθεια αυτή τους τοπικούς φορείς, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν έμπρακτα οι : Κίνηση για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών «Επισκήνιον», Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Αχαρνών, Ένωση Γυναικών Ελλάδος Παράρτημα Αχαρνών και Καλλιτεχνείον των Αχαρνών.
 
Στην φετινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι συνεργασίες του σχολείου με τους πιο πάνω φορείς και τα έργα των παιδιών που έχουν άμεση σχέση με αυτούς, Επίσης προστέθηκαν και νέες συνεργασίες με : το Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Αχαρνών, το Δέντρο Ζωής και την Έυξεινη Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης», των οποίων τα αποτελέσματα θα θαυμάσουμε στην πορεία της σχολικής χρονιάς.
 
Επίσης ανακοινώθηκε η πρόταση για ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων ως «Χρήστος Τσεβάς» προς τιμήν της συνεργασίας του σχολείου με τον λαϊκό ζωγράφο Χρήστο Τσεβά και ως ένδειξη της αναγνώρισης της πολύτιμης συμβολής του στην διατήρηση της παράδοσης των Αχαρνών, μια πρόταση που ήδη έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται η τυπική της έγκριση από τη Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής.
 
Ο Δ/ντής του σχολείου κ. Καραβίας Σπύρος, με αφορμή την ονοματοδοσία της αίθουσας απένειμε στον κ. Τσεβά τιμητική πλακέτα, ενώ ο ζωγράφος δώρισε αντίγραφο έργου του στο σχολείο, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «Χρήστος Τσεβάς» με τη σειρά του απένειμε αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια, στον Δ/ντή κ. Σπυρίδων Καραβία, στην καθηγήτρια κ. Νερατζούλα Εφετζή, στο σχολικό φύλακα κ. Ευάγγελο Παπαδιώτη και στους μαθητές που έλαβαν μέρος στην καλλιτεχνική αυτή παρέμβαση.
 
Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Αχαρνών, το Σύλλογο Κρητών και την Έυξεινη Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης». Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ του οποίου επιμελήθηκε ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου και ορισμένοι από τους συλλόγους. 
 
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και ανάμεσά τους οι:
  •  Χίος Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Αχαρνών Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Θρακομακεδόνων
  •  Αφουξενίδης Θεόφιλος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών
  •  Ναυροζίδου Μαρία, Πρόεδρος ΔΗΚΕΑ
  •  Πεδιαδίτης Στέργιος, Δημοτικός Σύμβουλος
  •  Κατσανδρής Ιωάννης, πρώην Αντιδήμαρχος Αχαρνών και πρώην πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής
  •  Ρούσσος Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών, Σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης 5ου Γυμνασίου Αχαρνών
  •  Τσικοπούλου Στάμη, πρώην Σύμβουλος Μαθηματικών
  •  Ιακωβίδης Ιωάννης, Δρ. Κοινωνιολογιας Παντείου Πανεπιστημίου - Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Ανατολικών Σπουδών
  •  Μονιάς Νίκος, Διευθυντής 11ου Γυμνασίου Αχαρνών
  •  Πάλλης Χαράλαμπος, Διευθυντής 1ο Γυμνασίου Αχαρνών
  • Διαλυνά Ρένα, Διευθύντρια 8ο Γυμνασίου Αχαρνών
  •  Καπέλλα Μαρία, Διευθύντρια Γυμμνασίου Διονύσου
  •  Παπαδοπούλου Βασιλική, Διευθύντρια 2ου Δημοτικού Αγίου Στεφάνου
  •  Πολυκράτης Σταύρος, πρώην Διευθυντής 5ου Γυμνασίου Αχαρνών
  •  Παναρέτου Νίκη, πρώην Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών
  •  Τσεβάς Χρήστος, Ζωγράφος - Αγιογράφος
  •  Νιώρας Κωνσταντίνος, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «Χρήστος Τσεβάς» και τα μέλη Δ.Σ. Κουμπούρη Ρένα, Βρεττού Παναγιώτα-Μαρία, Βαρελά Αγγελική, Παρασκευοπούλου-Πουραϊμη Σεβαστή, Ρεκατσίνας Γιάννης και Φυτάς Τάσος
  •  Μίχα Μαρία, Πρόεδρος Επισκηνίου και τα μέλη Δ.Σ. Αδαμαντία Φραγκογιάννη και Ειρήνη Αρχοντάκη
  •  Αλεξάνδρου-Πανά Λίτσα, Πρόεδρος του παραρτήματος Αχαρνών της ΕΓΕ και η Γεν. Γραμματέας Παμουκτσόγλου Αναστασία
  •  Καζανάς Παναγιώτης, Πρόεδρος του παραρτήματος Αχαρνών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας και το μέλος Δ.Σ. Γιαννουσάκη Φρόσω
  •  Βαρελά Νίτσα, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, Παράρτημα Αχαρνών και τα μέλη Δ.Σ. Κουμπούρη Ρένα, Φυτά-Μουστακάτου Ελένη, Μαρίνη Κατερίνα
  •  Μανιδάκης Μανώλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αχαρνών Φουκαράκης Νίκος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κρητών Αχαρνών
  •  Τοπαλίδης Γιάννης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών «καπετάν Ευκλείδης»
  •  Γιαννάκου Γιώτα, Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Αχαρνών
  •  Κουφογεώργιος Σωτήρης, Αντιπρόεδρος Ένωσης γονέων Δήμου Αχαρνών
  •  Κουνενής Μάρκος, Ταμίας Πολιτικής Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού (COVERT)
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ