Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Γιώργος Σμέρος : "4 χρόνια και 4 μήνες. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

Ο π. Αν. Διοικητής και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Γεν. Νοσοκομείου Αττικής , ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ-ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ και Παίδων Πεντέλης Γιώργος Σμέρος,  μετά την παράδοση της διοικήσεως εξέδωσε ευχαριστήριο μήνυμα προς τους εργαζομένους των νοσοκομείων , στο οποίο  γράφει τα παρακάτω : 
4 χρόνια και 4 μήνες: Ένα μεγάλο "Ευχαριστώ"
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Το Σεπτέμβρη του 2011, η Επιτροπή αξιολόγησης και  η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μου έκαναν την τιμή, να με ορίσουν Αν. Διοικητή και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., στο Νοσοκομειακό συγκρότημα,  που περιελάμβανε τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Αμ. Φλέμινγκ, 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Παπαδημητρίου), Π.Ν.Α. (Ραφήνας), τις δομές τους καθώς και τα κέντρα υγείας Σπάτων και Νέας Μάκρης. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης, και της επακόλουθης πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα Υγείας, ως σημαντικής παραμέτρου του κοινωνικού κράτους, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτητικές, κοινωνικά και οικονομικά δύσκολες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί.
Σήμερα, 52 μήνες μετά, αισθάνομαι την ανάγκη, μετά την παύση μου από το Νοσοκομειακό μας συγκρότημα,  να εκφράσω σε καθεμιά και σε καθένα ξεχωριστά, ¨ένα ειλικρινές ευχαριστώ¨ για όσα έμαθα κοντά Σας και κυρίως για την προθυμία Σας να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε χωρίς δισταγμό και ανεξαρτήτως ώρας, μέρας, δυσκολίας στον κοινωνικό ρόλο που οφείλει να επιτελεί μια νοσοκομειακή δομή. ¨Ένα ειλικρινές ευχαριστώ¨, για την γόνιμη και εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία μας. ¨Ένα ειλικρινές ευχαριστώ¨, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ακολουθεί ανελλιπώς την ιατρική ηθική, όπως την περιγράφει ο Σωκράτης. Ηθική που ταυτίζεται με την γνώση. Κι αυτό το διδάσκετε καθημερινά, σ όλους τους ασθενείς, σ όλους τους επισκέπτες, σ όλους εμάς. Επιβεβαίωση όλων αυτών είναι οι συγκινητικές ευχαριστήριες επιστολές εκατοντάδων ασθενών και συνοδών. Έχω την πεποίθηση ότι, κυρίως χάρη στη δική σας πολύτιμη συνδρομή, κρατήσαμε «ζωντανό» το Νοσοκομειακό μας συγκρότημα, αλλά και το Ε.Σ.Υ. (σ ότι μας αναλογεί), εν μέσω μιας δυσμενούς και πρωτόγνωρης για τη χώρα περιόδου, εξαιρετικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής. 
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές από τις προσπάθειές μας:
  • Εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου τριετίας,  με βασικό πυλώνα την ψηφιακή ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Νοσοκομειακού μας συγκροτήματος. Σε συνεργασία μ όλες τις Δ/νσεις και τα τμήματα των νοσηλευτικών μονάδων, καταρτίσαμε και υποβάλλαμε στην 1η ΥΠΕ, από 18-12-2014, το Επιχειρησιακό σχέδιο.  Η δομή του στρατηγικού και επιχειρησιακού  αυτού σχεδίου, αναλύει και περιλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν, το όραμα, τις αξίες, τις προτεραιότητες, καθώς και τον οικονομικό προγραμματισμό κατά νοσοκομειακή μονάδα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε την έγκριση ή μη, από την πολιτική ηγεσία και το επιχειρησιακό σχέδιο είναι σε εκκρεμότητα. Αυτό όμως είναι, από τις συμβάσεις μας, το βασικό εργαλείο αξιολόγησης όλων.
  • Δεν είναι τυχαίο, ότι τους περισσότερους μήνες τα τελευταία χρόνια, στις μηνιαίες αξιολογήσεις μέσα από τα στοιχεία και τους πίνακες  του esy-net του Υπουργείου Υγείας, το Νοσοκομείο μας κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη, μεταξύ όλων των Νοσοκομείων της χώρας. Αυτό καταδεικνύει την μεγάλη προσπάθεια εργαζομένων και διοίκησης για την επίτευξη των στόχων μας.  
  • Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο, που συνοψίζεται στο εξής μαθηματικό παράδοξο: μείωση δαπανών και ετήσιου προϋπολογισμού κατά περίπου 35%, με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού κατά 25% (είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε γι άλλους λόγους) και παράλληλη αύξηση κατά 20-25% των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν! Εάν λάβουμε υπ όψιν μας και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το Σισμανόγλειο για τις από ετών υποχρεώσεις του 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Παπαδημητρίου) και τις κατασχέσεις που γίνονται, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του…
  • Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετεί σε γενική εφημερία μέχρι 250 ασθενείς, έφθασε να εξυπηρετεί περισσότερους από 600 συμπολίτες μας! Το Σισμανόγλειο παραμένει από τα ελάχιστα Νοσοκομεία της χώρας, που έχει το τμήμα «διαλογής» για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Και μάλιστα, με πλήρη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού! Στο σημείο αυτό οφείλω να απονείμω τα εύσημα, στο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και τεχνικό προσωπικό των νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων μας, που υπερέβαλε εαυτόν. Ο αγώνας που γίνεται σε κάθε εφημερία καθημερινά ή σε γενική εφημερία, από τους λειτουργούς της Υγείας, είναι τιτάνιος και άνισος, αλλά αποτελεσματικός εξαιτίας της πίστης στον όρκο και στην επιστήμη τους. 
  • Μετά την τελευταία τροποποίηση του Οργανισμού (31/12/2012), διαπιστώνοντας τα λάθη και τις παραλήψεις της κεντρικής ηγεσίας,  επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε νέα πρόταση για τον Οργανισμό του Σισμανογλείου-Αμ. Φλέμιγκ μετά από διαβούλευση -κυρίως- με την Ιατρική κοινότητα τον Απρίλιο του 2013. Η καθυστέρηση δημοσίευσης του ΦΕΚ έχει επιφέρει καθημερινές «αγκυλώσεις» στην λειτουργία των υπηρεσιών.  
  • Παρ όλες τις οικονομικές δυσκολίες καταφέραμε, εργαζόμενοι και διοίκηση να εκπληρώσουμε τους στόχους για την σύσταση και την λειτουργία νέων εξειδικευμένων τμημάτων και μονάδων, όπως του Αιμοδυναμικού, της επεμβατικής ακτινολογίας,  της Μονάδας Κυστικής ίνωσης (σε ανακατασκευασμένες πτέρυγες), με απώτερο στόχο την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά και άλλων τμημάτων που έλειπαν από το Νοσοκομείο μας, όπως  το Γαστρεντερολογικό, το Οφθαλμολογικό, κ.α. Τμήματα και μονάδες, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να θεωρείται σήμερα το Σισμανόγλειο, από τα πλέον αρτιότερα Νοσοκομεία της χώρας μας.  
  • Επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε πλήρη πρόταση για την καλύτερη δυνατή λειτουργική διασύνδεση ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ (αξιοποίηση υποδομών και προσωπικού, ενιαία δέσμη υπηρεσιών, ενιαία και απλή διαδικασία για όλους) ώστε σύντομα να πάμε σ’ έναν πραγματικά Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με κριτήριο την ισότιμη  πρόσβαση και αντιμετώπιση των πολιτών, την ποιοτική αναβάθμιση, την έμφαση στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας, τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.
  • Προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης  το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και αφορούσαν κυρίως στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων που καλύπτει σήμερα την νοσηλεία της μισής σχεδόν χώρας μας. 
  • Επίσης, ολοκληρώσαμε με πιστώσεις του ΕΣΠΑ, την ανακατασκευή της νέας πτέρυγας του  Θωρακοχειρουργικού τμήματος και περιμένουμε την πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού για την μετεγκατάσταση του  Θωρακοχειρουργικού και του Αγγειοχειρουργικού τμήματος. 
  • Για τον ίδιο λόγο (πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού), περιμένουμε εδώ και μήνες, την λειτουργία του νέου  τμήματος της Ψυχογενούς Ανορεξίας στο νέο κτηριακό συγκρότημα. 
  • Από την Άνοιξη του 2014, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πρόβλημα στην χρηματοδότηση μεγάλων έργων, λόγου του μειωμένου προϋπολογισμού,  προβήκαμε σε μία σειρά επαφών, με στόχο την εξεύρεση δωρεών. Μεταξύ των άλλων, καταφέραμε να αναπτύξουμε την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Σήμερα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με τον νέο εξοπλισμό εξυπηρετεί δεκάδες συνανθρώπους μας.
  • Στο πλαίσιο  αυτό σήμερα, εξελίσσεται θετικά  μία μεγάλη προσπάθεια για την ανανέωση μηχανημάτων και νέου εξοπλισμού  της ΜΕΘ (από τον κο Μαρτίνο), καθώς και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δωρεά για την προμήθεια ιατρικού διαγνωστικού εξοπλισμού για το Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας. 
  • Καταφέραμε σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, να μετατρέψουμε το πρώην Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) στην Ραφήνα, σε ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας (Ραφήνας-Πικερμίου),  με την βοήθεια δωρεάς (κου Θανάση Μαρτίνου), αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση του προσωπικού. 
  • Προβήκαμε άμεσα στην περίθαλψη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ανασφάλιστη ή μη!
  • Σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δημάρχους Αμαρουσίου και Πεντέλης, που φιλοξενούν τα τρία (3) Νοσοκομεία, καθώς και τους όμορους Δήμους, εκτελέστηκαν έργα που χρόνια ταλαιπωρούσαν ασθενείς και επισκέπτες, κυρίως όμως τους εργαζομένους. Έργα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού, συγκοινωνιακά, αποκομιδής απορριμμάτων, κ.α. Ειδικά με την Περιφέρεια Αττικής το 2012-13, μας ενέταξαν σε πρόγραμμα 5μηνης σύμβασης, με την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού που έδωσαν μεγάλη «ανάσα» στις υπηρεσίες μας το χρονικό αυτό διάστημα. Με την συνεργασία πολλών Δήμων, κυρίως της Αν. Αττικής και κοινωνικούς φορείς,  ενισχύσαμε την λειτουργία δημοτικών ιατρείων με γιατρούς και εξοπλισμό, όπως και προγράμματα προληπτικής ιατρικής, με δωρεάν εξετάσεις.  Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.
  • Στην πληροφορική έγιναν, περισσότερες από τριάντα πέντε (35)  καθοριστικές παρεμβάσεις και προγράμματα και σήμερα λειτουργεί ένα άρτιο πληροφοριακό σύστημα και στα δύο Νοσοκομεία.       
Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω,όπως και πολλά άλλα, απαιτήθηκαν πέραν της συνεχούς και εργώδους προσπάθειας, συντονισμός και αξιοποίηση της εμπειρίας και της επιστημονικής και διοικητικής επάρκειας ενός εξαιρετικού στελεχιακού δυναμικού. Το διάστημα αυτό είχα την τύχη να συνεργαστώ με ένα σύνολο επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και στελέχη, τα  οποία με αυταπάρνηση, μόχθο, αγάπη για τον άνθρωπο και  σεβασμό στο λειτούργημα τους, ήταν εκεί. Μαζί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων μας και τις απαιτήσεις που προϋποθέτει το ΕΣΥ.
Δεν έχω βέβαια την αυταπάτη ότι όλα πήγαν καλά. Ενδεικτικά αναφέρω: Για το 1ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ (πρ. Παπαδημητρίου), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και η Διοίκηση θα έπρεπε τον Ιούνιο του 2011,  να προσεγγίσουν και να μελετήσουν με διαφορετική αντίληψη την ένταξη του στο ΕΣΥ, αλλά και στο Νοσοκομειακό συγκρότημα με κορμό το Σισμανόγλειο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους, όπως και ο χρόνος που απαιτήθηκε για την αντιμετώπιση τους. Τον Αύγουστο του 2013, είχα διατυπώσει τις σοβαρές αντιρρήσεις μου για την συρρίκνωση της νοσοκομειακής μονάδας Αμ. Φλέμιγκ. Σ όλους τους αρμοδίους της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ως εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την δημόσια υγεία, είχα τονίσει ότι ήταν λάθος στην χρονική αυτή στιγμή να παρθεί αυτή η απόφαση, όταν πριν ένα χρόνο είχε κλείσει το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και παράλληλα δεν είχε και δεν έχει, δημιουργηθεί Νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατ. Αττική. Γιατί τα τρία αυτά Νοσοκομεία κάλυπταν τις ανάγκες του πληθυσμού, όλου του Βορειοανατολικού άξονα της Αττικής. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει παρθεί καμία ουσιαστική απόφαση για την εξέλιξη του νοσοκομείου αυτού. Παράλληλα, τα δύο (2) τελευταία χρόνια, έχουμε ξεκινήσει δικαστικούς αγώνες για τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών του «Πάρκου Υγείας Πεντέλη Α.Ε.» και «Πεντέλη Α.Ο.Τ.-Κ.Ε.» που μίσθωνε το 1ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ, ενώ έχουμε στείλει στο Υπουργείο Υγεία τις προτάσεις μας, για το κτήριο του Μπόμπολα που ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο (ΙΚΑ) και παραμένει αναξιοποίητο. Υπάρχουν όμως, κι άλλα ανοιχτά θέματα που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες μας και πρέπει η ηγεσία της ΥΠΕ και του Υπουργείου Yγείας να αντιμετωπίσουν. Οι λίστες αναμονής παραμένουν, οι καρκινοπαθείς δυσκολεύονται κατά περιόδους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Παρά την προσπάθεια όλων μας, προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Όμως η κατάσταση επιδεινώνεται κυρίως λόγω των προβλημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τα οποία πρέπει άμεσα να λυθούν.  Το Ε.Σ.Υ. έχει αστείρευτες δυνάμεις στο εσωτερικό του ,πολύ μεγάλες δυνατότητες που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και να τις αναδείξουμε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε όλες τις έρευνες οι πολίτες εκδηλώνουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους προς αυτό.
Προσπαθήσαμε και προσπάθησα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να βάλουμε ένα λιθαράκι στο δύσκολο και κρίσιμο εγχείρημα της ανασυγκρότησης και στήριξης των Νοσοκομείων μας και του Ε.Σ.Υ. για το πολύτιμο αγαθό της Υγείας. Μπορεί να μην ήμουν αποτελεσματικός σ όλες τις δράσεις, κυρίως των δεκάδων ποικιλόμορφων προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί θεωρώ ότι προσπάθησα. Δεν υπήρξε γενική εφημερία που να μην είμαι παρών κοντά στον εργαζόμενο και τον ασθενή. Η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντα ανοικτή για κάθε εργαζόμενο και ασθενή. 
Επιτρέψτε μου τέλος να πω, ότι κατά τη θητεία μου είχα την χαρά να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πολλούς και εκλεκτούς συναδέλφους στα νοσοκομεία με κοινό στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.  Εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. κοινωνικά υπεύθυνους, που παρά τη μεγάλη περικοπή των αποδοχών τους, προτάσσουν το καλό του ασθενούς και υπερασπίζονται με πάθος τη δημόσια υγεία. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ! 
Ευχαριστώ ιδιαίτερα θερμά, τους Δ/ντές Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομειακού μας συγκροτήματος, τους Πρόεδρους και τα Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, τους Συντονιστές Διευθυντές και τους Διευθυντές των Ιατρικών Τμημάτων, του Φαρμακείου και Εργαστηρίων, την Διευθύντρια και τους Τομεάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, τον Διοικητικό Διευθυντή και τους Προϊσταμένους όλων των Τμημάτων, για την άριστη συνεργασία μας και τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν. Τους εύχομαι καλή συνέχεια! Ευχαριστώ επίσης, την ΕΙΝΑΠ και τα Σωματεία των Εργαζόμενων για την συμβολή τους στην προσπάθεια υπεράσπισης του Ε.Σ.Υ και των Νοσοκομείων μας. Η συμβολή και η βοήθεια τους είναι καθοριστική. 
Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία για την τιμή που μου έκανε και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ για τη συνεργασία τις εκάστοτε Διοικήτριες, Αν. Διοικητές και τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομειακού μας συγκροτήματος, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών μας σε κάποια θέματα. Εύχομαι στον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κο Αχιλλέα Λιούλια, που σήμερα εκτελεί ,παράλληλα με το ιατρικό του έργο, χρέη Διοίκησης του Νοσοκομείου, καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του. Ιδιαίτερα ευχαριστώ, τις άμεσες συνεργάτιδες μου. Την Κλαίρη Αραμπατζή και την Χαρά Βασιλικοπούλου, όπως και τις συνεργάτιδες μας στο γραφείο Διοίκησης και στο Δ.Σ. 
Στη νέα Διοίκηση, όποτε αναλάβει, εύχομαι καλή επιτυχία και τους διαβεβαιώνω ότι θα είμαι δίπλα τους για κάθε δυνατή βοήθεια, εφόσον μου ζητηθεί.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Ακράδαντη πεποίθησή μου, ως επιστήμονα και επαγγελματία του χώρου της Δημόσιας Υγείας, αλλά και ως ενεργού πολίτη, είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Σήμερα, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που δοκιμάζει τη χώρα μας, ο ρόλος του καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Όμως οι πόροι λιγοστεύουν αλλά οι ανάγκες δωρεάν περίθαλψης μεγαλώνουν. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός του Ε.Σ.Υ. δεν μπορεί να περιοριστεί στις εφημερίες και τις υπερωρίες, που έχουν ήδη δραστικά περικοπεί, αλλά η διοίκηση του Συστήματος Υγείας πρέπει να τολμήσει  ριζικές αλλαγές: πλήρης εξυγίανση του συστήματος προμηθειών, εισαγωγή ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλο το φάσμα της φροντίδας, ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, ενοποίηση τμημάτων και κλινικών όπου χρειάζεται με νέο ρόλο των ΤΕΠ και αναμόρφωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, προσλήψεις προσωπικού, αύξηση κλινών στις ΜΕΘ, διατήρηση δομών πρόληψης στην Ψυχική υγεία, επανεξέταση του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) στα νοσοκομεία,  σύγχρονοι Οργανισμοί των Νοσοκομείων, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτείται βαθιά μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ., χωρίς έκπτωση από την κοινωνική του αποστολή.
Η αποχώρηση μου, από τη θέση του Αν. Διοικητή, με βρίσκει ευγνώμονα για όσα έμαθα και κυρίως για τη δυνατότητα να υπηρετήσω την κοινωνία από έναν χώρο που επιβεβαιώνει, ότι μόνο μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών του, μπορούν να αναπτυχθούν συνθήκες αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας οι οποίες να προάγουν την ισότητα απέναντι στο απαράβατο δικαίωμα στη ζωή και την υγεία.
Μπορεί να μακρηγόρησα σε τούτο το δελτίο, αλλά η επικοινωνία μας δεν θα είναι η τελευταία, μια και πάντα θα αισθάνομαι φίλος και δίπλα Σας!   
Γι αυτό, σε επίπεδο προσωπικό  δηλώνω ότι θα συμβάλλω στη δημιουργία κοινωνικού φορέα φίλων των Νοσοκομείων αυτών, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής,  με κύριο σκοπό την ενίσχυση και προώθηση θεμάτων του Νοσοκομειακού μας συγκροτήματος.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή δύναμη!