Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών από τα τέλη Νοεμβρίου

Δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 Πώς θα λειτουργεί 


Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών θέτει για πρώτη φορά σε λειτουργία στο τέλος Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).





Μέσα από ένα ενοποιημένο καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα καταγράφονται οι εθελοντές αιμοδότες, αλλά και οι σύλλογοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της αιμοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται εθνική ταυτότητα αιμοδότη, με την οποία οι αιμοδότες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα, με απλοποιημένες διαδικασίες από οποιαδήποτε υπηρεσία, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται στοχευμένη πολιτική για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα.

Για τις τεχνικές λεπτομέρειες του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών ενημερώθηκε η υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) κ. Παναγιώτη Τσανάκα, τον υπεύθυνο έργου του ΕΔΕΤ, κ. Δημήτρη Νικητόπουλο, καθώς και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), κ. Κων/νο Σταμούλη.

Με τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών αναμένεται ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του συστήματος, αυτοματοποίηση στις διαδικασίες, αύξηση του βαθμού ασφαλείας και της ποιότητας του παρεχόμενου αίματος και μείωση του διαχειριστικού φορτίου των υπηρεσιών αιμοδοσίας. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες μονάδες αίματος συλλέγονται καθημερινά και πόσες διατίθενται.

Όπως επεσήμανε η Υφυπουργός, για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, προκειμένου η χώρα να  διαμορφώσει μια στοχευμένη πολιτική για την αιμοδοσία και να προσελκύσει αιμοδότες. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποκτήσει η χώρα σύστημα αιμοδοσίας προερχόμενο αμιγώς από εθελοντές αιμοδότες.




Η ΕΔΕΤ Α.Ε., αξιοποιώντας τις προηγμένες υπολογιστικές υποδομές της, συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) για την άρτια οργάνωση και ηλεκτρονικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας. Πιο συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν κεντρικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες με στόχο:

  • την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.Α. σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών, τη δημιουργία ταυτοτήτων για τους εθελοντές αιμοδότες, και την έκδοση στατιστικών στοιχείων
  • την καταχώρηση στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα , από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας, όλων των αιμοδοσιών που πραγματοποιούνται
  • την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας
  • τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την επιβράβευση νέων εθελοντών αιμοδοτών, με την αυτοματοποιημένη παραχώρηση π.χ. υπολογιστικών υποδομών και αποθηκευτικού χώρου στο διαδίκτυο, δωρεάν μηνυμάτων SMS ή χρόνου ομιλίας και δεδομένων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, θα αξιοποιηθούν οι ακαδημαϊκές ταυτότητες των φοιτητών, των καθηγητών και του λοιπού προσωπικού των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και για εθελοντική αιμοδοσία. Μετά το πέρας των σπουδών, για τους φοιτητές που ήταν εθελοντές αιμοδότες, θα αντικαθίσταται η ακαδημαϊκή τους ταυτότητα με ταυτότητα εθελοντή αιμοδότη.

Η δράση «Κεντρικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες Διαχείρισης Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών», προάγει σημαντικούς στόχους της ελληνικής πολιτείας προσφέροντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα του χώρου της αιμοδοσίας. Επιπλέον φιλοδοξεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και στην αύξηση του εθελοντισμού, με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των εθελοντών αιμοδοτών, αλλά και της γενικότερης εξυπηρέτησής τους. Μέσω της δράσης, θα ελαχιστοποιηθεί ο διαχειριστικός φόρτος στις αρμόδιες υπηρεσίες αιμοδοσίας, θα εκσυγχρονιστεί ο τρόπος υποδοχής και διαχείρισης των εθελοντών αιμοδοτών, και θα ελαχιστοποιηθούν τα σφάλματα από τη χειρόγραφη εισαγωγή στοιχείων.



Έναρξη: 01/10/2013

Λήξη: 30/09/2015

Προϋπολογισμός: € 2.196.978,00